Celostátní konverzační soutěž hotelových škol

XX. ročník

22. - 23. 3. 2018 (čt - pá)

Program soutěže

Čtvrtek:

  • příjezd uchazečů,
  • zahájení ve školní jídelně v 16.00 h (děkujeme, že přijdete včas),
  • seznámení s podmínkami soutěže, ústní část (prezentace) – studenti se rozejdou do učeben po jednotlivých kategoriích,
  • losování soutěžících pro ústní část (konverzaci),
  • večeře 18 h,
  • přátelské posezení, deskové hry 18.30—20 h.

Pátek:

  • 7.00-7.30 h snídaně (pro ubytované v hotelu Junior),
  • 7.45 h registrace,
  • začátek soutěže v 8:15 h,
  • 11.15—13.15 h oběd (ve škole),
  • slavnostní vyhodnocení a předání cen (hodina bude upřesněna podle počtu přihlášených),
  • 8.30—11.00 h komentovaná procházka po Poděbradech (pro zájemce z řad pedagogického doprovodu soutěžících).

Kategorie:

  • AJ1, NJ1, FJ1 , ŠJ1: 2002, 2001, 2000 (1. a 2. ročník),
  • AJ2, NJ2, FJ2 , ŠJ2: 2000, 1999, 1998 (3. a 4. ročník).

Požadavky k soutěži

(platí pro všechny jazyky a kategorie)

1. část - poslechová cvičení (20 minut)

2. část - ústní část:

  • prezentace: Moje praxe a profesní zkušenosti – 5 minut (bez přípravy)
    Základem prezentace budou aktivity studenta v restauračních a hotelových zařízeních popř. aktivity ve výuce odborných předmětů (v PowerPointu a přinést na USB).
    Proběhne ve čtvrtek 22. 3. 2018 po zahájení soutěže!!!
  • konverzace: ve dvojici nad obrázkem k vylosovanému tématu
    (příprava 10 minut + zkoušení 10 minut).

Témata pro konverzaci

Věková kategorie AJ1 / NJ1 / FJ1 / ŠJ1 (1. a 2. ročník školy, narozeni 2000–2002)

  1. MOJE ŠKOLA
    -  budova
    -  obory, kurzy, předměty
    -  tradice, historie

  2. MŮJ DŮM/ BYT
    -  části, vybavení
    -  oblíbené místo

  3. DOPRAVA
    -  dopravní prostředky a jejich výhody / nevýhody
    -  dopravní prostředky, které používám, dojíždění
    -  problémy dopravy

  4. CESTOVÁNÍ
    -  oblíbené destinace českých občanů
    -  druhy ubytování
    -  prázdninové aktivity
    -  druhy turismu

  5. MOJE RODINA
    -  členové rodiny
    -  osobní charakteristika
    -  rodinný život

  6. RODINNÉ UDÁLOSTI
    -  oslavy narozenin
    -  společná setkání (Vánoce, Velikonoce, svatby)
    -  slavnostní menu

  7. STRAVOVÁNÍ
    -  druhy gastronomických zařízení 
    -  jídelní lístek, nápojový lístek
    -  zaměstnanci stravovacích zařízení
    -  prostřený stůl

  8. HOTELNICTVÍ
    -  hotel a hotelová zařízení
    -  vybavení hotelu
    -  pracovní povinnosti zaměstnanců v hotelnictví

Věková kategorie AJ2 / NJ2 / FJ2 / ŠJ2 (3. a 4. ročník školy, narozeni 1998–2000)

  1. PRÁCE V RESTAURACI
    -  zaměstnanci restaurace a náplň jejich práce (kuchař / číšník / barman atd.)
    -  požadavky na nezbytné dovednosti a vlastnosti

  2. PRÁCE V HOTELU
    -  hotelový personál a náplň jeho práce (recepční / pokojský/á / portiér atd.)
    -  požadavky na nezbytné dovednosti a vlastnosti

  3. HOTEL A HOTELOVÉ SLUŽBY
    -  recepce
    -  druhy pokojů
    -  základní a doplňkové služby
    -  hotelová restaurace / bar

  4. ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL
    -  vyvážená strava
    -  špatné stravovací návyky
    -  moje strava
    -  moderní trendy ve výživě

  5. ČESKÁ KUCHYNĚ
    -  typická česká jídla
    -  typické české jídlo během různých svátků / rodinných událostí

  6. ZAHRANIČNÍ KUCHYNĚ (anglická/německá/francouzská/španělská)
    -  typická jídla, speciality
    -  stravovací zvyklosti

  7. TURISTICKÉ ATRAKCE ČESKÉ REPUBLIKY
    -  hlavní město, další větší města, UNESCO
    -  přírodní atrakce
    -  lázně
    -  nejkrásnější místo v ČR, které jsem navštívil/la

  8. CESTOVÁNÍ
    -  práce a vlastnosti průvodce
    -  služby cestovní kanceláře
    -  moderní trendy turismu

  9. VÝZNAM SPORTOVNÍCH AKTIVIT
    -  význam sportu pro naše zdraví
    -  sport u nás ve škole, v rodině
    -  sportovní disciplíny, druhy sportů
    -  významní čeští a českoslovenští sportovci


Přihláška do soutěže

© 2017 Hotelová škola Poděbrady, Komenského 156/7, 290 01  Poděbrady, tel.: +420 322 312 622, +420 325 612 541, e-mail: info@hsvos.cz