Sushi
Dne 1. února 2016 se uskutečnil kurz Sushi pro I. VOŠ pod vedením paní Ing. Evy Krátké. Na kurzu, který se pořádal v rámci předmětu Mezinárodní gastronomie, jsme se sešli v hojném počtu. Dozvěděli jsme se spoustu informací a naučili jsme se pracovat se specifickými surovinami, jako např. řasy, ocet a Sushi rýže. Okusili jsme důležité součásti sushi, jako wasabi, nakládaný zázvor a sojovou omáčku. Dále jsme se úspěšně naučili, jak správně připravit sushi., a to jak základní, tak i sladkou variantu. Například na základní Maki sushi jsme si připravili podložku na rolování sushi, kterou jsme obalili do potravinářské folie. Na řasu Nori jsme ručně vkládali již vychladlou rýži a potřeli jsme ji wasabi. Do sushi jsme pak vkládali další suroviny, jako je losos, okurka, avokádo nebo třeba i Tamago, což je vaječná omeleta. Pomocí podložky jsme pak sushi rolovali a krájeli na větší kusy. Nakonec jsme vytvořili až skoro profesionální pokrmy, jako Maki sushi, Uramaki, Nigiri sushi a sladké sushi. S chutí jsme se pustili do ochutnávání a uznali jsme, že jsme opravdoví šikulové. Z kurzu jsme byli nadšení a paní profesorce tímto děkujeme za ochotu, trpělivost s námi a hlavně za poskytnutí této akce.
Petra Šoltysová, I. VOŠ