Hotelová škola Poděbrady

Hotelová škola Poděbrady

Středočeský krajAEHT

UMÍME PŘIPRAVIT KÁVU

16. a 17. března 2009 se osmnáct zástupců čtvrtých ročníků účastnilo baristického kurzu pod vedením Michala Křížka. Tento kurz pro nás pořádala firma Nestlé ve spolupráci s Asociací hotelů a restaurací České republiky. První den jsme prošli teoretickou částí, ve které jsme se dozvěděli informace o historii kávy, kde se káva pěstuje, jak se káva dělí, která je kvalitnější atd. ,,Už nikdy si nedám presso! Vždy jen espresso.“ Tohle je věta, kterou teď bude říkat snad každý, kdo tímto kurzem prošel. Také je dost možné, že už si nikdo z nás v restauraci kávu nedá, protože jak říká pan Křížek ,,Češi jsou zvyklí na bazén kávy“, což je již zmiňované presso v restauracích  - a to obsahuje škodlivé látky v kávě díky nesprávnému mletí kávy a dlouhému ,,pálení“ horkou vodou. Po vyčerpávajícím dopoledni jsme se dostali k přípravě capuccina a espressa. Každý předvedl svou šikovnost, ale jen deset z nás bylo nominováno do finálové soutěže. Ze 4.A se do soutěže dostalo pět žáků z šesti, ze 4.B tři a ze 4.C dva. V úterý ve dvanáct hodin soutěž začala. K hodnocení chuti, vzhledu a vystupování číšníka byli pozváni učitelé školy. Samotný postup přípravy, dodržování hygieny, dodržení časového limitu a dalších věcí byl úkolem komisaře pana Křížka. Do soutěže jsme šli všichni velmi nervózní a já asi nejvíc, protože jsem šla na řadu jako první.Všichni žáci ukázali, že jsou v oboru velmi zruční, ale místa vítězů byla jen tři a z toho jen první dva postoupili do celostátního kola.  Dá se říct, že 4.A své soupeře úplně smetla, protože zástupci 4.A obsadili první tři místa.

Děkujeme panu Křížkovi za výborný průběh kurzu a firmě Nestlé, že tento kurz uspořádala.

1. místo obsadila Beatrice Motalová
2. místo obsadil Stanislav Kvasničák
3. místo obsadil Rudolf Herman

B. Motalová

baristický kurz