Hotelová škola Poděbrady

Hotelová škola Poděbrady

Středočeský krajAEHT

COINCO Barevné vaření aneb Kapitola třetí: Červená a zelená

http://www.cookingincolours.com/

Kde: Bodrum, Turecko
Kdy: 6. – 11.10.2013
Kdo: studenti a učitelé z Turecka, Španělska, Portugalska a Bára, Jirka, Pepa, Zdenda, Ála, Petr, Lenka, Matěj, Daniel, Katka, Eva a Míra

Byl to neuvěřitelný týden, nejen proto, že byl říjen a my se hřáli v paprscích teplého tureckého sluníčka v Bodrumu. Taková koncentrace zážitků se asi těžko kdy bude znovu opakovat – a to byl možná i důvod, že jsme toho moc za ten podivuhodný týden nenaspali :-)

Po pohodové cestě s Tureckými aeroliniemi jsme v neděli 6. října dorazili do hotýlku, který nám okamžitě přirostl k srdci. Nevím, jestli někdo spočítal, kolik kroků bylo třeba udělat ze dveří hotelu, abyste stáli v moři, odhadem na metry to bylo ne víc než dvanáct… Nelze se divit, že jsme maličko pozměnili hotelová pravidla a snídali co nejblíže moři. Hotelový personál naštěstí chápal slabost vnitrozemců pro slanou vodu a ochotně nám nosil pravý turecký čaj až k moři. Během pondělí 7. října se k nám připojili studenti a učitelé z Portugalska a společně jsme vyrazili do výrobny pravé turecké lahůdky zvané lokum. Vyrábí se z ovocných šťáv želírováním a hotový plát želatiny se strojově rozkrájí na kostičky. Tradiční je lokum s pistáciemi, ořechy, kokosem, ochutnali jsme ale i mandarinkový, jahodový, ananasový… Po typické turecké lahůdce následoval pravý turecký oběd, překvapivě lehký, čili bezmasý. Protože dobrosrdečný majitel restaurace nestíhal vydávat i roznášet porce, nastoupila úderná jednotka z Poděbrad a bylo po problému s obsluhou.

V dalších dnech jsme si zase vyzkoušeli vaření. Ve škole nás nevítali chlebem a solí, ale kostičkou lokumu. Místní studenti nám ve svých prezentacích představili svou školu, region i Turecko a taky nás čekala zábavná lekce turečtiny. Ve stejný den jsme si vyzkoušeli, jak se připravují dvě speciality turecké kuchyně, manti a gözleme. Copak gözleme, ty se na talíři neztratily, ale manti, které připomínaly mini tortelíny, se na dlaních našich urostlých studentů hledaly těžko (že, Zdendo :-)).

Středa otestovala organizační schopnosti našich hostitelů, projektového vaření se totiž účastnily všechny čtyři skupiny, celkem asi 30 studentů. Červeno-zelené menu nabízelo čočkové kuličky, kopoglu, polévku trarhana, borek, kebab i pilaf. Zpestřením dne bylo jak natáčení pro tureckou televizi [http://tvarsivi.com/player.php?i=2013100392853], tak i výuka tureckého národního tance. I v těchto „tanečních“ jsme nakonec uspěli, za reprezentaci patří díky Aleně a Petrovi.

Největší zážitek nás ale teprve čekal, odměna za poctivě odvedenou práci v podobě výletu lodí. Kdo by řekl, že se ještě v říjnu budeme koupat a potápět, opalovat se na horní palubě pokryté po tureckém způsobu polštáři, užívat si grilování, rybaření i odpoledního čaje. Bohužel tímto úžasným výletem náš pohádkový pobyt končil a chystali jsme se – mohu potvrdit – jen neradi na návrat. Turecké aerolinie nás opět vrátily zpět do reality školních lavic a s tím spojených povinností. A to i bez létajícího koberce…

Eva Svobodová, koordinátorka projektu

Z dojmů účastníků:

…zážitkem pro mne bylo například hned první ráno, kdy jsem jako jedna z posledních dorazila na snídani. Snídaně se totiž nekonala v restauraci hotelu, ale servírovala se přímo u stolů na pláži, kde jsme snídali každé ráno. Bylo to tak úžasné snídat na pláži při východu slunce a pozorovat, jak Bodrum i přístav vstává, že jen při vzpomínce na to je mi velmi smutno….

...akci hodnotím velmi velmi kladně. Myslím, že velké plus bylo to, že náš volný čas nebyl z velké části organizován školou. Jak z turecké strany, tak i z naší, protože jsme potom mohli plánovat více programu se studenty z jiných zemí. Ubytování za 1…

…jsem ráda, že jsem se zúčastnila tohoto projektu, protože mi dal možnost poznat spoustu nových lidí, míst a zvyků. Každý z nás, kdo přijel do Turecka na barevné vaření, měl stejný cíl a to: užít si ho na maximum. Ať už to bylo při společném vaření, výletu na lodi nebo společné večeři v turecké restauraci. Tento týden nám přinesl spoustu nových zážitků a určitě na něj budeme vzpomínat ještě hodně dlouho…

…setkání v Bodrumu bylo úžasné, myslím si, že tento projekt by se měl zachovat pro další generace na naší škole, setkali jsme se s bezvadnými lidmi, poznali jsme, jak to chodí na jiných školách v jiných koutech Evropy. Jsem si jistý, že každý z nás byl velice spokojen a upřímně, hned bych jel zase. Beru to jako "super" zkušenost do života, vznikla zde bezvadná přátelství, mnohdy silnější než ta, která si zde pěstujete 4 roky. Jsem opravdu moc rád, že jsem se tohoto projektu COINCO mohl aktivně zúčastnit…