Hotelová škola Poděbrady

Hotelová škola Poděbrady

Středočeský krajAEHT

Apetit a čajovna Setkání

Ve dnech 10. a 17. května 2016 jsme pod vedením Ing. Evy Krátké společně se třídou Mezinárodní gastronomie navštívili redakci časopisu Apetit a jejich tvoření foodstylingu a čajovnu Setkání s nádechem Maroka přímo v Praze. Za mě dávám paní profesorce palec nahoru za uspořádání těchto výborných exkurzí, a to zcela bez výčitek.

Tázala jsem se spolužáků, jak se jim tyto akce líbily, a tady máte jejich odpovědi:

Michal: Návštěva pražské čajovny s dokumentárním povídáním o Maroku u čaje a typického jídla byla skvělá a exkurze do Apetitu byla výborně naplánována. Měli jsme možnost vidět celou redakci při práci a k tomu nás čekala přednáška, jak to v Apetitu chodí.

Nikča: Do koutů Prahy, kde se marocká čajovna nachází, bych se jistě nikdy sama nevydala. Zprvu jsem měla obavy, ale po vkročení do oné čajovny jsem byla mile překvapená příjemnou atmosférou. Připadala jsem si jako v jiném světě, rozhodně ne jako v Praze. Bohužel jsem si zde ale jako semivegetarian moc nepochutnala. V Apetitu jsem byla nejvíce uchvácena paní redaktorkou, která sršela spoustou energie.

Pája: Návštěva redakce časopisu Apetit se mi moc líbila. Bylo zajímavé vidět, jak se jídlo fotí a aranžuje. Zaměstnanci redakce pracují ve velmi příjemném prostředí.

Hanička: Návštěva redakce časopisu Apetit se mi moc líbila. Měli jsme možnost podívat se, jak vzniká nejoblíbenější gurmánský časopis v ČR. Návštěva marocké čajovny v centru Prahy byla velice zajímavá. Ochutnali jsme typickou marockou polévku s bílými plackami a také marocké sladkosti, jako kandované brambory. Podívali jsme se také na zajímavé fotky z návštěvy Maroka a prošli jsme marocký krámek, kde nabízejí marocké potraviny.

Klárka: Návštěva redakce Apetitu se mi líbila, bylo zajímavé dozvědět se, jak časopis vzniká. Čajovna v Praze se nacházela na takovém místě, kam bych se sama vstoupit neodvážila. Ale po vstupu dovnitř na mě dýchla příjemná atmosféra. Vyprávění a prezentace o Maroku se mi moc líbily a byla jsem ráda, že jsem mohla ochutnat typické marocké jídlo.

Péťa P.: Na návštěvu Apetitu jsem se velice těšil. Nejdříve jsme navštívili samotnou redakci, která nebyla nějak zvlášť veliká. Provedli nás po celé redakci, a dokonce jsme viděli, jak se dělá tzv. ,,food styling,,. Potom nás vzali do Apetit kuchyně, kde nám vysvětlili, jak probíhá samotná příprava jídel. Můj první dojem, když jsem viděl čajovnu Setkání, byl ohromující. Samotná čajovna byla velice útulná. Nejdříve jsme dostali marockou polévku, ke které jsme dostali typické nekynuté placky. Polévka byla moc výborná. K marocké polévce jsme pili čaj Tuareg. Během vypravení o Maroku jsme měli možnost ochutnat typické marocké speciality. Doufám, že se tam ještě někdy podívám.

Péťa D.: Velice se těším, až si v novém čísle časopisu Apetit prohlédnu fotografii naší skupiny s paní redaktorkou.  Návštěva marocké čajovny se mi líbila, ochutnali jsme zajímavá jídla a vyslechli jsme velice poutavé vyprávění majitele o cestách po Maroku.

Míša: Když jsem viděla zvenku, jak to vypadá, říkala jsem si, že bych tam v životě nešla, ale když jsem vešla dovnitř a uviděla, jak to vypadá uvnitř, tak ten první dojem šel hned pryč. Uvnitř to bylo krásné, příjemné, posezení bylo skvělé a útulné. Měl to velice pěkně zařízené. Pán, který nám přednášel, byl velice příjemný, prezentaci o Maroku udělal velice zajímavou a dal nám ochutnat plno zajímavých jídel, které se tam konzumují. Bylo to skvělé.

Roman: V Praze se mi moc líbilo, dozvěděl jsem se spoustu nových informací o marocké kuchyni. Líbí se mi, jak dokážou z omezených a dostupných surovin připravit stovky kombinací báječných a chutných pokrmů. Nejvíce mě zaujaly jejich marinované olivy.

Bára: Vzhledem k tomu, že nejím luštěniny, tak mě marocká kuchyně nenadchla. Co mě ale nadchlo, bylo vyprávění majitele čajovny. Je vidět, že tam jezdí už několik let a vyzná se v kultuře, místních tradicích a zemi má velice dobře zmapovanou. Určitě by bylo zajímavé s ním tuto zemi navštívit a objevit destinace, do kterých se s CK nedostanete.  Exkurze do redakce Apetitu, našeho nejlepšího "food magazinu", byla také velice zajímavá. Mohli jsme se podívat, jak se fotí červnové číslo, prozradili nám nějaké triky, provedli nás celou redakcí a popsali nám, jak celé číslo vzniká a od jakých zahraničních časopisů kupují fotografie a recepty.

Honza: Nejlepší na Apetitu byla návštěva kuchyně a focení. Maroko bylo opravdu výborné, dobře jsme se najedli, dobře jsme nakoupili a ještě se něco dozvěděli.

Po shrnutí odpovědí mých spolužáků hodnotím tyto semináře jako excelentní a myslím, že se nám zkušenosti z těchto zajímavých míst vryjí do paměti, a doufám, že vás tento článek zaujme natolik, že tato místa navštívíte.

Petra Šoltysová a skupina MZG, I. VOŠ